Betaald werk

Ik heb een baantje dus, een oproepbaantje. Afwassen. In een restaurant. En ik ga ook in de zomer, ga ik ook heel veel werken bij een boer. Bessen plukken. Had ik vorig jaar ook gedaan.

Betaald werk is gewoon heel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Ik ben er al 5 jaar mee bezig en nu heb ik het punt: het hoeft niet meer. Laat maar!

Bij werk is er ook veel meer begeleiding voor ons nodig, ze moeten je niet na een jaar los laten gaan lopen. Zolang hun te weinig tijd en te weinig geld hebben om te begeleiden, kunnen wij niks.

Ze moeten echt letterlijk van tevoren aangeven mochten ze gaan werken dat ze ESM hebben, met iemand erbij zeg maar.

Dat ze sowieso misschien één contactpersoon hebben die dan even een belletje kan geven, of mee kan gaan, van dat die persoon zo zelf vertelt dat ie.. dingen heeft, maar als ie niet snapt dat de ander die dan wel wat ervaren is, kan vertellen van ‘nou zit zo dat dit dan dat en dat is’.

Na een half jaar wilden ze me weg hebben bij winkel. Omdat ik trager tempo heb en omdat ik dingen lang moet verwerken. Ik had duidelijk gezegd dat ik ESM had, maar ze hadden het niet opgeschreven en ze zeiden van: “we weten niet”.

Ik heb diploma niveau 2 verkoper. Maar ik denk dat verkoper niks voor mij is omdat ik dus taalprobleem heb. Eerst dacht ik ‘dit kan ik nog wel aan’, want ja toen zat je in speciaal onderwijs dus dan begrepen ze wel wat je zei. Maar in het echt is het niet zo.

Werk gaat wel lukken denk ik. Sommige dingen hoeven ze maar een keer te laten zien en dat weet ik het al hoe het moet. Dus dat is wel een voordeel. Ik hoef ook geen papier te hebben want daar snap ik toch niks van.