Groningen

Verslag 9 Juni 2018 (ervaar TOS dag):

Het was weer een schitterende middag. Hele mooie verhalen gehoord van de deelnemers en wat deden de jongeren van SpraakSaam het goed een hele dikke complement aan deze jongeren. en heel erg bedankt Rob en Hennie dat jullie helemaal naar Groningen wilden komen om dit mogelijk te maken.

Gemaakt door Rob Landa

Verslag 19 mei 2018

Op zaterdag 19 mei kwamen 6 jongeren aanwezig bij de bijeenkomst in Groningen.
Het was een leuke aantal, er waren ook 2 nieuwere jongeren aanwezig en die hebben het ook leuk gehad tijdens de bijeenkomst. We hebben in de ochtend gesproken over Taalontwikkelingsstoornis (TOS) Het was zeer leerzaam voor de jongeren. Na de lunch hebben we samen in de gymzaal volleybal gespeeld en daarna chaos bal. De jongeren vonden dat leuk en hebben ze lekker uitdraven in de gymzaal. Later kwamen de ouders weer de jongeren ophalen.

Gemaakt door Mark van Espelo

Deze diashow vereist JavaScript.

poster SpraakSaam 19 mei 2018

Verslag 11 november 2017
11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.
De dag dat er een SpraakSaam regio bijeenkomst is in Groningen.
We hadden leuke nieuwe jongeren die bij ons kwamen om te kijken, wat SpraakSaam inhoud.
We hebben eerst een leuke kennismakingsspel en vervolgens een leuke knutselactiviteit.
Ze hebben soort lampion gemaakt van oud blik, dat was alleen wel veel werk en konden ze jammer genoeg niet af krijgen maar ze vonden het wel leuk.
Samen met een jongere hebben we patat gehaald bij de snackbar, ik heb gevraagd of die gene willen bestellen. Dat heeft hij wel gedaan maar vond het wel spannend. Hij was zo blij en vrolijk dat die heeft besteld en dat werkt de motivatie op. Dat is dus onze empowerment van SpraakSaam.
Kijken hoe je moet gaan bestellen en dit wekt dus ook goede motivatie. Die jongere was zo enthousiast dat die naar de andere begeleiders vertelde dat hij heeft besteld en dat was zo mooi om te zien. In de middag na de patat hadden de jongeren nog wat vrije tijd maar na die tijd hebben we nog een uurtje gesproken over Tos en waar je tegen aan loopt en over SpraakSaam hoe en wat.
We zagen dat dit wel baad heeft bij de jongeren dus de volgende bijeenkomst misschien ook wel weer besproken word. Het was een korte bijeenkomst maar wel een hele leuke bijeenkomst.
De volgende bijeenkomst vind plaats op 17 februari 2018.

Verslag 31 oktober 2015
De bijeenkomst in Groningen is weer begonnen. Er waren 8 jongeren die waren gekomen, wat ontzettend leuk is. Het thema was Halloween en we hebben  spookachtige dingen gedaan. 2 dames hadden zich verkleed als een monster om Mark te laten schrikken. We hebben het erg gezellig en leuk gehad. We hebben eerst met een paar jongeren boodschappen gedaan en daarna in de keuken gestaan om een fruitsalade te maken. Na de lunch hebben we met een groepje gekleid. Iedereen deed gezellig mee en ieder maakt zijn eigen kleistukje. Het was een leuke dag. Iedereen had het erg naar hun zin. 

2015-10-31 14.41.16   2015-10-31 12.42.48

2015-10-31 14.48.26  2015-10-31 11.28.25  2015-10-31 11.58.51

Bijeenkomst 31 oktober 2015

SpraakSaam poster 31 oktober 2015

Verslag 30 mei 2015
Op zaterdag 30 mei 2015 hebben we weer een bijeenkomst georganiseerd voor de jongeren. Er waren deze keer 7 mensen aanwezig. Dit keer waren dezelfde mensen die vorige keer de eerste keer waren bij SpraakSaam.  We hebben appeltaart gebakken en ook nog voor de leraren. Daarnaast hebben de overige jongeren voor de lunch gezorgd.
Na de lunch hebben de jongeren zelf een keuze gemaakt, wat ze graag wilde doen.
De een ging kleuren, de ander ging loomen, een boek lezen of lekker bezig gaan in de gymzaal. Daarnaast hebben we ook nog met de jongeren gesproken en mededelingen gedaan.
We zien ook dat de jongeren zelf een briefje maken voor de leraren, dat er taart klaar staat voor hun. Verder zie je dat het ook klikt onderling bij de jongeren.
We hebben ook nog leuke gesprekken gehad met de ouders van de jongeren. Samen hebben we ook nog een mindmap gemaakt om te meemaken waar hun interesse zijn en wat ze leuk vinden om te gaan doen bij een bijeenkomst.
Van de ouders hebben we leuke complimenten gekregen, dat we dit doen voor de jongeren en dat we super bezig zijn. Ook heel erg leuk om dit allemaal te horen van de ouders.
Zelf vinden de jongeren het ook erg leuk om naar de bijeenkomsten toe te gaan.

Het was een fantastische dag! Iedereen heeft het leuk gehad.

Bijeenkomst 30 mei 2015
Aanmelden kan tot 25 mei via: selma.spraaksaam@gmail.com

11239621_10205191851650512_5447289854742221420_n

Verslag 14 februari 2015
Op zaterdag 14 februari 2015 op Valentijnsdag hebben we weer een bijeenkomst georganiseerd voor de jongeren. Er waren deze keer 13 mensen aanwezig. Dit keer was het extra veel mensen. Het was een groot succes. Eerst hebben we een kennismaking spel gedaan om elkaar te leren kennen en hoe ze allemaal heten. Iedereen had een naamkaartje zo konden de mensen elkaar van naam weten. We hebben taken verdeeld wie wat gaat doen.

Na het kennismakingsspel zijn we met ze allen naar de gymzaal toe. Daar hebben we tikketje gespeeld. Na die tijd hebben de meisjes pannenkoeken gemaakt voor de jongens. Na de lunch hebben we afgeruimd en daarna even een pauze genomen. Toen we klaar waren hebben we eerst een groepsfoto gemaakt en daarna hebben de meeste jongens even gevoetbald buiten en een paar gingen even een wandeling maken. Toen we een frisse neus hebben gemaakt zijn we naar de gymzaal toe gegaan om daar een spel te spelen.
Genaamd: Over de lijn. Allemaal vragen over TOS: hoort dat bij TOS Ja of Nee?
Toen dat afgelopen was hebben we ge-evalueert en heeft iemand een toespraakje gehouden.

Het was een fantastische dag. Iedereen heeft het leuk gehad en er zijn paar mensen die vrienden hebben gemaakt op deze dag.

Verslag 20 september 2014
Op zaterdag  20 september hebben we een bijeenkomst georganiseerd voor jongeren die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. We waren deze keer met 7 jongeren meer dan vorige keer. We hebben elkaar ’s ochtends ontmoet met koffie/thee en met wat lekkers erbij. Daar hebben we ook de ouders ontmoet en gezellig met elkaar gesproken. Hierna zijn we begonnen met een informatieve uitleg. We hebben uitleg gegeven over het COM-PAS ook de ouders waren erbij. Daarna hebben we een kennismakingspel gedaan met een bal. Elkaar leren kennen en hoe ze heten. Daarna hebben we het spel lummeltje gedaan. Toen dat voorbij was hebben de jongeren de video van de vorige keer bekeken die we hebben gemaakt. Selma en Mark hebben patat gehaald voor de lunch. Na de lunch hebben we een pauze gehad. De jongens gingen voetballen met Mark. Selma en Ynke en de dames hebben een wandeling gemaakt bij de omgeving van de school. Na de pauze hebben we de jongeren cupcakes gemaakt en daarna versierd. Daarna lekker de cupcakes op gegeten en nog met elkaar gesproken. Verder was de tijd al snel voorbij en gingen de jongeren weer naar huis toe.

Dit was een zeer geslaagde dag, iedereen heeft het leuk gehad!

Verslag 10 mei 2014
Op zaterdag  10 mei hebben we een bijeenkomst georganiseerd voor jongeren die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. We hebben elkaar ’s ochtends ontmoet met koffie/thee en met wat lekkers erbij. Daar hebben we ook de ouders ontmoet en gezellig met elkaar gesproken. Hierna zijn we begonnen met een kennismakingspel. Bij dit spel werden er kaartjes met daarop een afbeelding met tekst open op tafel gelegd. Iedereen mocht 3 kaartjes pakken en daarbij iets vertellen, om elkaar op die manier beter te leren kennen. Verder hebben we de SpraakSaam movie gekeken en hebben hier na de tijd nog even over nagepraat.

Daarna hebben we gezamenlijk boodschappen gehaald voor de lunch. Deze lunch hebben we ook met elkaar klaargemaakt. We hebben tosti’s gemaakt en een heerlijke bowl! We hebben gezellig samen gegeten van deze lekkere lunch. Na de lunch zijn er een paar gaan voetballen in het gymlokaal. En als laatste hebben we nog een kwaliteitenspel gedaan. Daarbij hebben we het gehad over wat voor goede kwaliteiten je hebt.

Dit was een geslaagde dag, iedereen heeft het leuk gehad!

Voor de volgende keer gaan we muziek spelen en cupcakes maken.
Kom jij ook de volgende keer ook?


Organisatie vanuit SpraakSaam:

Selma Posthumus
Mark van Espelo
Ter ondersteuning vanuit Kentalis:
Y. Zwaagstra