Nieuws

Geen Spraaksaam kamp dit jaar > juni 2020

Beste leden,

Met ons spijt hebben we besloten om het SpraakSaam kamp dit jaar niet door te laten gaan i.v.m. met het coronavirus.

De verantwoording is voor ons niet haalbaar met de regels die het RIVM opgesteld heeft.

We hopen dat het virus snel voorbij gaat.

In september hopen we dat we verder kunnen gaan met SpraakSaam.

Er zou nog een Landelijke dag komen en een BBQ voor alle regio’s (in de buurt van Rotterdam).

Wij hopen jullie snel en gezond weer te gaan zien.

Namens Voorzitter Mark van Espelo en het hele Team


Regio Utrecht en Coronavirus

Ook Regio Utrecht is genoodzaakt om de regiobijeenkomst van 11 april NIET door te laten gaan vanwege het Coronavirus. Door de snelle verspreiding is dit niet verstandig, onze gezondheid gaat voor iedereen voor.

Wij hopen de activiteiten op een later moment te gaan doen.

Stay Safe….


Corona virus

Ook wij blijven alle updates volgen van het RIVM. Daarom hebben wij besloten dat de regiobijeenkomsten van komende zaterdag 14 maart 2020 in regio’s Rotterdam en Groningen NIET doorgaan.

Ook wij organiseren niets tot 31 maart 2020.

Voor regio Utrecht staat er een bijeenkomst gepland voor 11 april. Hier kunnen we nog geen duidelijkheid over geven, deze info volgt later.

Voor vragen kunnen jullie mailen naar het e-mail adres die bij contact vermeld staat of een mail sturen naar de betreffende regio waarvan je/u de uitnodiging heeft gekregen of via facebook een bericht sturen.


Uitnodiging Volwassen met TOS 

Bij deze nodigen we je uit voor de bijeenkomst Volwassenen met TOS, georganiseerd door de FOSS in nauwe samenwerking met Kentalis. Jet Isarin (Kentalis), Ineke Huisman en Mariën Hannink (FOSS) zullen hierbij aanwezig zijn. Graag gaan we samen in gesprek over jouw ervaringen: wat heeft voor jou gewerkt en waarnaar ben jij op zoek? En hoe zouden we de zorg voor volwassenen met TOS moeten regelen?

En ken je meer mensen die hier misschien belangstelling voor hebben: stuur de uitnodiging gerust door!!

Locatie: TOSfabriek – Boadreef 2, 3563 EP Utrecht

Tijd: maandag 18 november van 19 tot uiterlijk 21 u.

Catering: de mensen van de TOSfabriek trakteren ons op soep en broodjes

Aanmelding en meer informatie: foss@hetnet.nl of m.hannink@fodok.nl

Vriendelijke groet en graag tot ziens op 18 november,

mede namens Jet Isarin en Ineke Huisman,

Mariën Hannink

(Zij werkt op maandagmiddag, dinsdag, woensdag en donderdag)


TOS fabriek en het UWV

UWV geeft op woensdagmiddag 18 september een workshop over webinar voor jongeren met TOS in de TOSfabriek, Utrecht. Kom je ook?

Laat het weten aan Meike van Genugten: Me.Vangenugten@kentalis.nl

70333852_502571950318560_2208363353426886656_n

Nieuw logo Wereld TOS dag

😄 Het nieuwe logo voor de Wereld TOS Dag, 18 oktober 2019 😃
De vertaling van dit logo is dat taal vaak een woordenbrij en mengelmoes is voor mensen met een TOS. Het is fijn als je helder en duidelijk communiceert. Daarom staat er een heldere spraakballon in het midden. Ook sluit het logo mooi aan bij de het logo dat de VN gebruikt rond het Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en dan met name rond de doelen tot 2030. Daarbij is het creëren van een inclusieve samenleving een belangrijk doel.

Unknown

Ervaar TOS circuit

Wat een fantastische middag was het vandaag. er waren 6 jongeren van SpraakSaam die mee hebben geholpen om de ErvaarTOS circuit een extra bijzonder te maken, die door Rob en Kees het zeer goed begeleid werd. Wat dapper van de jongeren die heel open en eerlijk de vragen beantwoorden.
Je zag bij vele ouders de frustratie oplopen. en ik hoorde van vele hoe vermoeiend het was om zo met de taal bezig te zijn en dat doen onze TOS kinderen de hele dag door.
dit smaak naar meer. Hopelijk mogen wij het volgende jaar weer organiseren maar dan weer in een andere regio.

SpraakSaam is veranderd naar een andere regio

SpraakSaam was eerst in regio Amsterdam en Nijmegen, dat is nu samengevoegd en naar locatie Utrecht gegaan. Een nieuwe frisse start! Met hopelijk nog meer jongeren en vrijwilligers.

Locatie: Rotsoord VSO van Kentalis, Slotlaan 37 in Utrecht

gebouw-utrecht-rotsoord


Feestelijke opening OPSTAP

Een terugblik op een geweldige feestelijke opening van OPSTAP (opleiding om Ervaringswerker TOS te worden)!! Waar mooie praatjes zijn gehouden, onthuldiging van OPSTAP monument, voorstelronde cursisten en de leraren en wat lekkers als drinken met een koekje erbij.

Ook is onze nieuwe website gelanceerd. Volg ons op www.tostv.nlPromotiefilmpje
OPSTAP

Ga je mee OPSTAP?! Bekijk het filmpje


Project OPSTAP

Heb jij TOS? Zit jij op het Voortgezet onderwijs of mbo en/of opzoek naar een baan? En heb je een Wajong/ doelgroepenregister?

Dan is ‪#‎Opstap‬ wel iets voor jou! Je wordt opgeleid als ervaringsdeskundige ‪#‎TOS‬ om daarna aan de slag te gaan met een Participatiebaan bij of buiten Kentalis. De opleiding begint in oktober.

Voor meer informatie: http://www.kentalis.nl/Projec…/spraak—taal/jongeren/OPSTAP

OPSTAP-logo-RGB !!

Ledenvergadering

Beste lid van SpraakSaam,

Hierbij ben je van harte uitgenodigd om 9 april 2016 naar de ledenvergadering toe te gaan.
Deze ledenvergadering houdt in om bij elkaar te zijn en punten te bespreken die we de afgelopen jaar 2015 meegemaakt hebben. Natuurlijk krijg je ook nog voor het komende jaar dingen te horen wat de planning is. De ledenvergadering is begint om 11.00 uur en eindigt om 13.00 uur bij de Randhoeve 211 in Houten.

Voor meer informatie en aanmelden kun je een mail sturen naar mark.spraaksaam@gmail.com

Met vriendelijke groet,
Bestuur SpraakSaam

p.s. en als je nog niet lid bent maar wel graag wilt zijn, dan kan dat altijd nog 😉 door Karina een mail te sturen naar karina.spraaksaam@gmail.com

Uitnodiging ledenvergadering 2016


Ervaar TOS dag

Datum: 12 maart 2016

17
18

Ongeveer een jaar gelden kwam Jet Isarim met een stukje uit van horen zeggen aan bij een vergadering van SpraakSaam. Ik las het stukje en was er gelijk geboeid er door. Nadat ik contact gelegd had met Rob Landa zijn Meike, Jolanda en Ik naar Goes af gereisd. Daar werden we hartelijk ontvangen door Rob en Hennie, daar kregen we een goede uitleg hoe en waarom Rob, Hennie en Angela het parcours hebben ontwikkeld. We werden steeds antisater en we gingen ook delen van het pacour doen. Toen wisten we het zeker hier moeten we wat mee doen.  Ja het moet een dag worden waar ouders en porfesenails het parcour kunnen beleven en dan dachten we ook dat het leuk zal zijn als we er jongeren met TOS erbij halen. Maar goed de ideeën zijn nu zo goed als klaar, maar dan moet het nog uit gevoerd worden. Daarbij hebben we van SpraakSaam de FOSS (tegenwoordig stichting Hoormij/FOSS) gehaald.  Zo kwam het steeds meer van de grond.
14 15 16

Op 12-3-2016 was het dan zo ver. De ErvaarTOS-dag was eindelijk aangebroken lekker vroeg in de auto om Maartje en Julia op te halen. En we moesten al om 9:00 in Utrecht zijn. Daar aan gekomen gingen we alles klaar zetten. Al vroeg kwamen de eerste gasten binnen. En je merkte al gelijk dat iedereen er zin in hadden.

11
12
13

Na een korte welkoms woordje en uitleg gingen we in vier groepjes uit een zodat er genoeg ruimte per parcour was om het goed door te lopen. Onder tussen konden ze ook vragen stellen aan de begeleider of een van de TOS jongeren Maartje ,Julia , Karina of Meike. Al snel merkte we dat het wel van  hele grote  warde was dat zij er waren. Na vele mooie gespreken en ervaringen veder was de eerste deel van de dag voorbij. Wat een mooie reactie kregen we gelijk terug van die gene die er waren.

8
9
10

Na een korte lunch ging de tweede deel van de dag van slag. Ook weer met de welkoms woordje en uitleg. En ook hier zag je weer dat iedereen op zijn eigen manier tot ondekking kwam hoe het is om TOS te hebben wat je veel terug hoorde komen was de bewondering voor TOSser omdat het zo veel energie kost om er de hele dag mee om te gaan. De uithouding vermogen van TOSser kwam ook naar voren.

5
6
7

Na een vermoeide maar o zo mooie dag was het tijd om alles op te ruimen en weer richting huis te gaan.

2
3
4

Ik wil iedereen bedanken die mee hebben geholpen aan deze mooie geslaagde dag.

1

SpraakSaam bij St.Hoormij

Sinds 1 januari 2016 is SpraakSaam commissie bij St. Hoormij 

Hallo Allemaal,

we hebben vorig jaar veel gepraat met St.Hoormij en nog veel meer in het bestuur. Het is heel moeilijk om zelf alles te kunnen beheren. Het is moeilijk om tijd te vinden want natuurlijk is je school of werk altijd het voornaamste. Daarom heeft het bestuur besloten om als commissie naar de St. Hoormij over te stappen. En op 7 november is dit voor gelegd tijdens de ledenvergadering in Utrecht. Daar kreeg het bestuur toestemming.
Dit betekend dat we sinds 1 januari 2016 een Commissie zijn van St. Hoormij. We zijn er heel blij mee. Er veranderd niet veel voor jullie. Je kunt gewoon lid blijven of worden ven SpraakSaam. Alleen betaal je nu € 25,00 en dat was eerder € 30,00. Dus dat is toch een hele leuke verandering.  Maar ook belangrijk dat jullie lid blijven of worden. De bijeenkomsten, de landelijke dag en natuurlijk het kamp blijven allemaal gewoon door gaan.

Op een rijtje:

  • eerste keer deelnemen is gratis. (Zo kun je kennismaken en kijken of je het leuk vindt om vaker te komen. En of je lid wilt worden.)
  • je betaalt €25,- per jaar lidmaatschap.
  • je krijgt dan korting op activiteiten. 
  • als lid betaal je €3,- op een regionale bijeenkomst, als niet-lid betaal je €10,-

We hopen jullie allemaal weer te zien tijdens de leuke activiteiten die we blijven organiseren.

Hartelijke groeten,

bestuur SpraakSaam


Artikel over TOS 

Meike van Genugten, bestuurslid van SpraakSaam en ambassadeur van de campagne Kentalis over TOS, staat in Brabants Dagblad over haar taalontwikkelingsstoornis.

  • Als je hem uitvergroot, is het leesbaar
artikel Meike van Genugten


Gehandicaptenzorg prijs 2014 voor het boek “Spraaktaal”

Jet Isarin heeft de “Gehandicaptenzorgprijs 2014” gewonnnen voor haar boek “Spraaktaal”.

Namens SpraakSaam feliciteren we Jet!