Lezen

Met lezen valt het wel mee. Ik word meestal voorgelezen in de klas; mentor en docenten lezen voor. Als ik thuis lees soms, neem ik rust om me heen. Moet ik me wel concentreren. Met zinnen maken, soms begrijp ik het niet zo goed.

Kranten vind ik soms wel wat moeilijk om te begrijpen, maar boeken niet. Ja, zodra ze leuk zijn, lees ik ze. Maar dan moet ik altijd beginnen in een boek, maar als ik dan een boek pak die niet leuk is, dan heb ik een paar maanden denk dat ik niet wil.

Als het gewoon maar een beetje duidelijk Nederlands is, dan lukt het wel. En verder moet het wel gewoon goed met alinea’s enzo staan, want als ik een hele lap tekst krijg dan raak ik vaak ook wel een beetje in paniek. Dan denk ‘k van: ‘o, wat moet ik hiermee?’

Lezen heb ik opgegeven, als echt heel veel woorden staan zoals een boek. Dan heb ik een deel van een boek gelezen, maar de volgende dag weet ik al niet meer waar het over ging. Maar als gewoon tekst en plaatje staan, dan weet ik het in één keer.

Ik lees elke avond en dan lees ik meestal nog een keer de boek en dan snap ik het veel beter. Dus ik lees eigenlijk een boek die ik krijg 2, 3, 4 keer zelfs. Om het te snappen maar ook omdat het leuke boeken zijn.

Lezen is moeilijk. Daarom ik probeer altijd makkelijke boeken te lezen om te begrijpen, maar als ik moeilijke woorden zie, probeer ik te opschrijven en anderen vragen, maar dat lukt ook niet zoveel om hele boeken te opschrijven. Dus kan ze beter voorlezen geworden, dan ik zelf de lees, dus.

Soms dan lees ik het verkeerd, of ik lees ‘niet’ niet, of dat soort dingetjes. Of ik lees het wel, maar wat er nou staat, dat weet ik niet. En als iemand dan voorleest dan denk ik van: ‘o, dat bedoelen ze’. Welke klemtoon, waar je ‘m moet zetten, en dat soort dingen. Dat maakt ook nog wel uit.

Ondertiteling gaat soms wel eens iets te snel ofzo, dan.. zeggen ze bijvoorbeeld iets heel snel, en dan staat het heel eventjes en dan gaat het alweer weg, en dan denk ik van: ‘ja, da ‘k heb ‘t niet gelezen!’

Moeilijke woorden kan ik opzoeken, maar in woordenboeken zijn ook niet zo duidelijk aangegeven sommige. Maar ik vraag wel aan de juffrouw, maar dan ben ik weer vergeten, dus.. moet ik weer opsla, ik ga even zoeken en dat duurt ook even.