Het is 14 juni. Half 10. In Amersfoort. Bij theater De Flint rijden bussen af en aan. Ze komen uit het hele land en ze brengen leerlingen met een taalstoornis naar het evenement van SpraakSaam.
Bij de ingang van De Flint maakt straatorkest Tegenwind muziek; overal vrolijke gezichten.
![]() ![]() |
In de foyer worden de kaartjes aan de schoolklassen en aan de individuele deelnemers gegeven. Iedereen krijgt een flesje drinken mee. Wat een drukte!
Om kwart voor 11 zit de theaterzaal bomvol: er zijn meer dan 700 kinderen en jongeren gekomen en bijna 100 volwassenen. Het wordt snel stil in de zaal als eerst Minnekus de Groot en dan Maaike Schumacher, die ook een taalstoornis heeft, op het podium vertelt over de dag. “We hebben dit stuk begonnen voor tweehonderdvijftig mensen. Toen heeft het aangepast voor zevenhonderd mensen. Daar zijn we heel blij mee. Het is ook best eng. Ik ga altijd veel praten als ik stress heb. Ik ga dingen herhalen, net als nu”, zegt ze lachend. Het publiek klapt hard.
Dan vertellen Selma Posthumus en Meike van Genugten iets over SpraakSaam en over hoe het fijn en belangrijk het is om daar bondgenoten en vrienden te vinden. “Door de bijeenkomsten krijg je vriendschappen bij SpraakSaam en leer je met jezelf en andere mensen omgaan en het is niet altijd even makkelijk als het lijkt. Zo krijg je ook adviezen van andere hoe je dingen beter kan aanpakken en wat je beter niet kan doen en dat kan je ook goed helpen in de toekomst zoals bijvoorbeeld bij nieuwe school of als je na de mbo gaan.”
Om kwart over 11 vraagt Minnekus aan Cindy Dijkers en Kevin Schneider om op het podium te komen. Zij willen iets vertellen over Spraaktaal, de gids voor jongeren met een taalstoornis, met handige werkbladen die je zelf kunt invullen. Ze zijn heel blij met het boek. Op de vraag wie het nieuwe boek Spraaktaal al kent, gaan heel wat handen de lucht in. Minnekus leest een vraag voor van één van de werkbladen: “ik heb een taalstoornis en dat vind ik… “ Een jongen steekt zijn hand op: “Ik vind het wel leuk en niet leuk. Soms wordt gezegd: jij zit op een spraaktaal school. En soms krijg je veel aandacht.” Een andere leerling zegt. “Het is wel leuk als ze het niet zien. En niet leuk als ze je gaan pesten.” Weer een ander zegt dat hij zich vaak anders voelt dan andere mensen. Hij vindt het ook niet fijn als mensen hem steeds verbeteren. Cindy en Kevin trekken lootjes en vijf scholen winnen een exemplaar van Spraaktaal. Vijf keer gaat er gejuich op in de zaal.
Dan wordt het donker. De theatervoorstelling begint: Alex en de ridder. Het gaat over leerling Alex die een taalstoornis heeft. Hij kan niet goed meekomen op school; hij begrijpt niet alles en hij kan vaak niet goed uit zijn woorden komen. Dan ontmoet hij de ridder uit zijn computerspel en gaan ze samen op zoek naar de koningin in de Blauwe Bergen. Bij haar kan Alex een sleutel kan krijgen die al zijn problemen oplost… Onderweg verslaat Alex een heks die veel te snel praat, helpt hij een reus door hem een veel te moeilijke brief voor te lezen en verslaat hij een draak met drie koppen die door elkaar praten. Als 21 SpraakSaam-jongeren in een blauw T-shirt met daarop een sleutel het podium opstormen, krijgt Alex zijn sleutel van de koningin. De zaal juicht en iemand roept: “ik wil ook zo’n sleutel!!” Als Alex en de Ridder een lied zingen, zingt de hele zaal mee: praten, praten, woorden, woorden, woorden, vragen, vragen, vragen….
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Na een korte lunchpauze wordt het SpraakSaam-lied gezongen. Het wordt op de gitaar begeleid door Peter Weeting (de ridder) en Bart Braat, een leerling van het Auris College Utrecht. Benjamin Murck (Alex) zingt en krijgt het voor elkaar het publiek mee te laten zingen.
Na het SpraakSaam-lied wordt een filmpje getoond over de Com-Pas. Een handig hulpmiddel dat bestaat uit een pasje en een app. Met dit hulpmiddel op zak kunnen jongeren met een taalstoornis zich beter redden in moeilijke situaties. Cindy Dijkers vertelt op het podium: “Laatst was ik in het gemeentehuis, ik moest iets aanvragen. Het was echt druk en die vrouw achter de balie praatte zo snel. Ik kon het niet verstaan, ik zei ‘ik versta u niet’. Toen ging ze alleen harder praten. Ik liet mijn pasje zien en daar staat op of ze rustiger wil praten. Toen ging ze rustiger praten en is het gelukt.” Wil je de Com-Pas hebben? Ga dan naar www.com-pas.nl. Wil je het filmpje zien? Kijk dan op: Com-Pas filmpje.
En dan rent de jonge ‘ESM-rapper’ Najid Rahmouni het podium op. Zonnebril, petje en microfoon. Het publiek is enthousiast!
Als de zaal weer stil is lezen Lisanne Hopman en Lyan Rijzinga een zelf geschreven gedicht voor. De zaal luistert ademloos.
Najid gaat nog een rap nummer doen, maar waar is Najid? De zaal roept en na een paar minuten komt Najid het podium weer op. “Nog een keer, nog een keer”, roept het publiek als zijn nummer is afgelopen. Najid komt terug en veel kinderen rappen en dansen mee. Zelfs op het tweede balkon wordt gedanst!
Tot slot vertelt Dick de Boer, voorzitter van Siméa en directeur van Auris, iets over de toekomst van SpraakSaam. Hoe het precies gaat worden weten we nog niet, maar iedereen is het over eens dat SpraakSaam door moet gaan!
Jet Isarin bedankt iedereen die het SpraakSaam-evenement mogelijk heeft gemaakt.
Daarna krijgt Jet een cadeau van de regiomedewerkers van SpraakSaam: Isolde, Jeanne, Andrea, Jos, Mariette en Jorien.
Om half 2 gaan de eerst bussen terug naar school. De jongeren die nog kunnen blijven nemen deel aan één van de 15 gespreksgroepen.
![]() |
![]() |
Het was een geweldige dag!