Vervolgopleiding

Het eerste half jaar op mbo was heel moeilijk voor mij. Ik moest alles zelf alleen regelen en alles alleen doen. Toen mijn ambulant begeleider kwam, toen wist iedereen gelijk ook wat er precies aan de hand was en toen werd het ook een stuk makkelijker voor mij.

Ik heb al een intakegesprek gehad op ROC, heb ik ook wel verteld dat het voor mij moeilijk is om met zoveel mensen. En dat zij zegt van: ‘ja, je gaat heel veel in groepjes’. En ja ze zegt: ‘we probeer als jij aangeeft waar jij ergens mee moeite mee hebt…’. Nou ik heb moeite met als mensen dus niet serieus zijn, vind ik het moeilijk om te zeggen: ‘kom op hé, ik wil wel’.
En dan zeg ze: ‘nou, dan sturen we je wel een beetje in het groepje van ‘de serieuzen’ om even tussen aanhaling, van dat.. ’we sturen je wel een beetje dat het fijner voor jou is’. Want, ja.. ik weet niet waarom. Ja, dat doen ze, omdat ik dat fijn vind.

Ik deed eerst niveau twee op MBO, maar de zorg was voor mij te zwaar, dus ben ik gezakt naar niveau één. Ik werkte te langzaam ervoor. Want het werk… omdat ik bijvoorbeeld bij iemand een BH aan moest trekken, dan zeiden ze ‘ja, dat duurt wel een uur voor je dat aan hebt.’

Na vmbo op speciaal onderwijs ben ik naar het MBO gegaan, maar toen ging ook eigenlijk wel alles mis. ’t Is niet echt speciaal onderwijs, dus ze weten niet echt wat je heb. Autisme is bekend, slechthorendheid is bekend, maar ESM daar weet niemand iets van. Ze zeg dan wel leuk en aardig van: ‘ja, ik merk niet aan jou dat je… taalstoornis heb’, en is misschien leuk om te horen, maar ik wil wel dat ze weten dat ik ESM heb.

Ik wil banketbakker worden. Dan doe ik na vmbo, doe ik mbo banketbakker en dat duurt volgens mij één of twee jaar. Als je als je alles goed maakt kan je ‘t in één jaar doen.

Mijn ambulante begeleider heeft iets verteld in de grote klas. De leerlingen in de klas
accepteren je nog steeds daarna. Ze houden wel rekening met je, dat wel gelukkig.

Ik ga van niveau 2 beginnen, van Kappersopleiding, en dan ga ik doorstromen. Ik denk wel dat ik op ROC ook grotere klassen krijg, en ook heel minder aandacht krijg en heel veel moeilijk woorden, dus ik denk wel dat ik meer moeilijk krijg denk ik, maar.. ik weet niet. Maar ik denk dat ik wel goed ga. Alleen ik vind een beetje wel eng ook van die grote klas, van 30-40 leerlingen, dat vind ik wel een beetje eng.

Ik ga verzorging doen. Is een hele sterke kant gewoon. Iets met kinderen of met mensen. Maar ik weet het nog niet wat. En ik ga gebarencursus doen. Gewoon als iemand is doof is, dan helpen gewoon met gebaren. Te vertalen gewoon naar die persoon.

Ambulant begeleider gaan zeg maar je helpen met je lessen, wat je moeilijk vindt, en die moeilijke woorden enzo, en als je vragen heb kan je wel aan haar toe gaan enzo. Ik kan ook bij het begin ook aan de klas vertellen wat mijn probleem is, dus…  Misschien ga ik dat ook doen.

Op MBO kreeg ik drie boeken achterstand. Dat zijn niet van die dunne boekjes, maar van die mappen, dus dat leek bijna onmogelijk om in te halen.

Op mbo heb ik wel een beetje hulp nodig denk ik. Soms heb ik wel moeite met contact maken. Want dan kom ik echt op een nieuwe school, nieuwe mensen…  Ik ken er niemand, ik ben hier dan helemaal alleen.